Ευρωκοινοβούλιο: Κόλαφος κατά Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Όσο κι αν η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να σώσει την τιμή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ράπισμα από σχεδόν το σύνολο των ευρωβουλευτών ήταν καταλυτικό και περιγράφεται με έμφαση στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου και επισημαίνεται ότι:

«Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ».

Στην επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά σε ορισμένους ευρωβουλευτές οι οποίοι τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και συνεχίζει: «άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται ακόμα ότι η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά.

Η συζήτηση

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλες αυτές τις μέρες να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων απέτυχε κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο όπου η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο.

Ο διασυρμός σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών επιβεβαιώθηκε σε όλο του το φάσμα με την πλειονότητα των ευρωβουλευτών να καταγγέλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυταρχικές πρακτικές.

Από την άλλη οι λιγοστοί που υποστήριξαν την κυβέρνηση κυρίως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ έντρομοι και χωρίς επιτυχία προσπάθησαν να τον καλύψουν παρακινώντας μάλιστα την ολομέλεια να συζητήσει για τα κακόβουλα λογισμικά και τη θέσπιση νέων ευρωπαϊκών νόμων.

Σε εντυπωσιακό άδειασμα του πρωθυπουργού αλλά και των ελληνικών αρχών στην Ελλάδα προχώρησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντβ και πρόεδρος της PEGA.

«Οι πολίτες αναρωτιούνται μπορεί η Ευρώπη να προστατεύσει; Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση των σκανδάλων spyware. Αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι ένοχοι» τόνισε.

Ο προεδρεύων Μικουλάς Μπεκ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ως Ευρώπη «Έχουμε καθήκον να δούμε ότι τηρείται επαρκώς η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρωπινά δικαιώματα. Η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να τηρείται. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν απαλλαγμένοι από πολιτικές πιέσεις» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη «καταδίκασε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση σε κινητά μελών του ευρωκοινοβουλίου».

Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων πως τα κράτη που επικαλούνται «την εθνική ασφάλεια» θα πρέπει να μπορούν και να το αποδείξουν η επίκληση αυτής δεν φτάνει» τόνισε.

Οι ελληνικές αρχές δεσμευθήκαν να ενημερώσουν σημείωσε, όσα έγιναν στην Ελλάδα αντιβαίνουν όσα η Ευρώπη έχει θεσπίσει. Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας «πόσο σημαντικό ρόλο» έχουν.

H Σάσκια Μπρίκμοντ από τους Οικολόγους κατηγόρησε την Ευρώπη για «ηχηρή σιωπή» κα κάλεσε τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα καταγγέλλοντας όσους «κρυφακούν παράνομα πολίτες».

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χριστίν Άντερσον, σε πολύ έντονο ύφος και θέλοντας να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είπε ότι νιώθει «θυμό, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι αυταρχισμός».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου γλαφυρά σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα «τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και είναι με εντολή Μητσοτάκη». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρχει και σύνδεση με την Κύπρο, κι έκανε λόγο για «Ομερτά συγκάλυψης των παρανομιών».

«Με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας, απειλείται η δημοκρατία» ανέφερε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Juan Ignacio Zoido προσθέτοντας ακόμα μία κατηγορία στις δικαιολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι με ευθύνη Μητσοτάκη» σχολίασε αιχμηρά ο Γιώργος Κύρτσος. Θύμισε – τις διώξεις δημοσιογράφων – εισαγγελέων και τώρα οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων – η κατάσταση χειροτερεύει, σημείωσε με νόημα.

Μάλιστα ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος Βέμπερ να κρατήσει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη.

Νωρίτερα η άκρα δεξιά σε μία απέλπιδα προσπάθεια επιχείρησε να αποφύγει τη συζήτηση ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Η πρόταση της Ευρωομάδας της Άκρας Δεξιάς απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 44 υπέρ, 272 κατά.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου / Έχασε τη ψυχραιμία της – Τα έβαλε με τον επίτροπο Δικαιοσύνης

Τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένη μετά το ράπισμα του επιτρόπου Δικαιοσύνης και τον κάλεσε να ανακαλέσει. Από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ρέιντερς κοιτούσε έκπληκτος την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μύθο» το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Ας πάμε κατευθείαν στην αλήθεια. Θέλω να ζητήσω από τον Επίτροπο να διορθώσει. Η ελληνική κυβέρνηση είπε σαφέστατα ότι δεν χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη. Έχουμε ενισχύσει το θεσμικό μας πλαίσιο, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το ίδιο. Ξέρω ότι η μυθολογία είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας. Ίσως αυτή η αγάπη για τους μύθους είναι που χρησιμοποιούν οι εχθροί του κυρίου Μητσοτάκη που προσπαθούν για να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα για να έχουν πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογές» ισχυρίστηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί